17 Aralık 2012 Pazartesi

Narsis ( Narsizm) Efsanesinin Perde Arkası




Yunan mitolojisi


Kahin Tiresias, Narsis'in ana babasına, onun kendi kendisini görmediği sürece uzun yıllar yaşayacağını bildirmişti. Efsane bize onun harikulade bir yakışıklılıkta olduğunu söyler.

Efsaneye Göre;

Narsis, Korularda dolaştığı bir gün, su birikintisine dökülen bir kaynağın yanıbaşına geldi. Su birikintisine doğru eğildi ve suda kendi yüzünü gördü. Yansıyan bu çehreye hemen oracıkta aşık oldu. Kendisini bu seyirden bir türlü ayıramadı. Giderek hissizleşti ve bulunduğu yerde kök salarak kendi ismini taşıyan çiçeğe ( Nergis ) dönüştü.


Daha sonraları kendini aşırı derecede beğenen egoist kişilere Narsis ismi takılmış ve Klasik Psikolojide buna Narsizm denmiştir. Bunun böyle olması efsanenin anlaşılamamış olmasından kaynaklanmaktadır. Nitekim daha sonraları oraya çıkan bir çok araştırmacı, Psikolojide Narsizm anlayışının yanlış temellere oturtulduğu görüşünde birleşmişlerdir. Çünkü Yunan Mitolojisinde geçen "Narsis Efsanesinin" altında yatan gerçekler bambaşkaydı..

Bu kısa sürede ortaya çıktı



Narsis'in kendisine aşık olması kendini beğendiği anlamına gelmemektedir burada fizik değil fizik ötesi bir durum söz konusudur...

Efsanede Narsis kendisini bir su birikintisinde görmüştü. Su, durugörü yeteneğini harekete geçirmek için kullanılan yöntemlerden biridir. Ve çok eski çağlardan beri bu yöntem kullanılır. Konsantrasyon araçlarından biri olan suya bakarak kehanette bulunmak, hemen hemen bütün toplumların geleneksel bilgilerinde mevcuttur.Günümüzde hala görücü medyomların bir kısmı durugörü yeteneklerini harekete geçirebilmek için bir bardak suya bakarlar .


Narsis'in üzerine eğildiği su birikintisi durugörü yeteneğini harekete geçirmiş ve suda gördüğü kendi yüzü değil kalpteki Tanrı Diyonizos'un çehresiydi ve bu onu aşktan çılgına çevirmişti. Görmüş olduğu Diyonizos ise kendi ilahi benliğinden başkası değildi

Diyonizos Yunan Mitolojisinde bir tanrı olarak sembolize edilmiştir

Böylelikle en büyük sırrın kendi içinde saklı olduğunu farketmişti....


Gizli Sırlar Öğretisi-Ergun Candan


2 yorum:

  1. Çok çok güzel bir yorum, bu yoruma daha önce rastlamamıştım... Doğrusu şahane bir açıklama... Ergun Candan'a ve bu bilgii aktaran Satıgül hanıma teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Ben teşekkür ederim, aslında doğru bildiğimiz ve bize gösterilen anlatılan haliyle kabul ettiğimiz ne çok yanlış var, Ergun bey ve onun gibi diğer çok değerli insanlar işin ezoterik kısmını paylaşıyor da bizde gerçeğin ne olduğunu öğreniyoruz..

    YanıtlaSil